Kāpēc cilvēkiem garšo suši?

Dec 10, 2012 by

Pēdējo gadu laika suši Latvijā ir kļuvis par gardu maltīti un sava veida delikatesi daudziem cilvēkiem. Suši cienītāju vidū vairāk gan ir gados jaunāki cilvēki, kuri nebaidās pamēģināt ko jaunu, bet jāsaka, ka tomēr arī vidēja vecuma un pat vecāka gājuma cilvēki ir atklājuši suši valdzinājumu.

Cilvēkam, kurš nav ēdis suši nav saprotams, kas ir tik īpašs šajā ēdienā – galu galā tie ir tikai rīsi, kuri ietīti jūras zālēs un pa vidu tiem ieliek kādu gurķi vai vai laša gabaliņu. Tad nu jāsaka, ka suši ir kas vairāk, jo to noslēpums slēpjas ne tikai svaigu un pareizo produktu izvēlē, kuru starpā bez rīsiem un laša ir arī : avokado, tuncis, siers “Philadelphia”, siers “Tofu”, Šiitake sēnes, tomāti, gurķi, paprika, dažāda veida ikri (piem., lidojošās zivs),  krabju nūjiņas, garneles, kalmārs un citas sastāvdaļas pēc pavāra vai maltītes baudītāja izvēles, bet arī pareizā kombinācija un krāsu spēle. Dekorācijai bieži izmanto sezama sēkliņas, ikrus, laša fileju vai jūraszāles lapu. Svarīga ir arī garšvielu izvēle, jo tās ne tikai pastiprina suši garšu, bet padara to arī baudāmāku. Piem., rīsa vīns (etiķis) ir viena no svarīgākajām “garšvielām”, jo tā veidos pamatgaršu rīsiem.

Kad suši ir pagatavoti un glīti izkārtoti uz šķīvja, tad neatņemama sastāvdaļa būs sojas mērce, vasabi un ingvers. Ingveru parasti iekrāso sarkanā krāsā, izmantojot dabīgās krāsvielas un tas pēc krāsas ir tuvu krāsai kādā ir laša fileja. Vai obligāti uz suši ir jāliek vasabi (japāņu sinepes), ingvers vai sojas mērce? Protams, ka tas ir vairāk atkarīgs no jūsu garšas izjūtas un ēšanas ieradumiem. Ja ēdīsiet suši ar zivi, piem., lasi vai tunci, tad skābens un ass ingvers, kombinācijā ar sāļo sojas mērci būs īsti laikā. Taču, ja baudīsiet suši ar avokado vai kādu citu veģitāro suši, tad asais vasabi vai skābenais ingvers var tikai traucēt. Savukārt sojas mērce ir lietojama praktiski pie visiem suši, jo iemērcot suši šajā mērcē un kādu laiciņu paturot, jūs panāksiet, ka sushi garša kļūs patīkami sāļa. Cilvēki, kuri ikdienā gan nelieto īpaši sāli, var no sojas mērces atteikties un vienkārši baudīt suši pildījumu garšas kombinācijas.

Tātad vai suši ir tikai rīsi, kuri aptīti ar melnu jūraszāles lapu? Viennozīmīgi nē un tas nav arī līdzīgs plovam, ietītam rullītī. Lai pārliecinātos, ka suši ir kaut kas īpašs, kuru pagaršojot gribēsies pie tā atkal atgriezties, noteikti vajadzēs to nobaudīt kādā restorānā. Vienīgais nosacījums gan ir aiziet uz vietu, kur tiešām zināt no draugiem vai paziņām, ka sushi ir labi, lai nesanāk vilties, jo mēdz būt vietas, kur restorāni vēlas pelnīt, ietaupot uz laiku un sastāvdaļām. Rezultātā rīsi mēdz būt nebaudāmi un paši suši nostāvējušies. Kā tad izvēlēties restorānu? Vienkārši pajautājiet ģimenes locekļiem vai draugiem, kuri ir ēduši sushi. Bet lai pārliecinātos, ka sushi tiešām ir ne tikai viens ēdiens, bet vesela virtuve – zemāk pievienoti daži no iespējamiem sushi veidiem. Un kas vēl ir svarīgi – ja tu esi saldummīlis, tad zini, ka ir arī saldie suši, kuri garšu ziņā nebūs nekas pārāk atšķirīgs no cita veida austrumu kārumiem.

      Ienakumi no sis reklamas nonak labdaribai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *