Ko būtu noderīgi zināt par svaigi spiestām sulām?

Aug 19, 2016 by

sulu spiedesSvaigi spiesta dārzeņu vai augļu sula ir brīnišķīgs enerģijas, vitamīnu un minerālvielu avots. Pēc slimošanām, kad organisma dabīgais līdzsvars ir izjaukts, tās lieliski spēj palīdzēt to atjaunot. Sulas attīra organismu, izvadot kaitīgās vielas. Tomēr, arī svaigi spiestās sulas ir jālieto pareizi, ja vēlamies sasniegt labāko rezultātu.

Lai gan lielākoties sulas cenšamies spiest vasarās, tieši uz rudeni iegādāta sulu spiede var sniegt vislielāko labumu veselībai. Rudenī, kad laiks sāk palikt tumšāks, pelēkāks un apkārt sāk “staigāt” dažādi vīrusi, tieši vitamīniem bagātas dabīgās augļu un dārzeņu sulas, kas iegūtas turpat mājās, var sniegt vislabāko aizsardzību pret vīrusiem un vislabāk uzmundrināt organismu, sniedzot papildus enerģijas lādiņu.

Kad sula izspiesta, to vēlams dzert uzreiz. Pat īslaicīga uzglabāšana ledusskapī veicina rūgšanas procesus, kaut arī garša nemainās. Izņēmums ir biešu sula. Tai jāļauj nostāvēties divas trīs stundas, lai izgarotu organismam nevēlamie gaistošie savienojumi. Ja vēl neesi iegādājies sulu spiedi, sulu spiedes par saprātīgām cenām pērc šeit:

http://220.lv/lv/sadzives-tehnika/maza-sadzives-tehnika-virtuvei/sulu-spiedes

Ir klasiskās augļu sulas – ābolu, apelsīnu, bumbieru un tad ir zināmās, un ļoti veselīgās, dārzeņu sulas – burkānu, biešu, kāpostu, kartupeļu (!). Katra no tām var sniegt organismam ļoti daudz vitamīnu un vajadzīgo vielu. Bet, ja kāds šaubās, domājot, ka burkānu vai biešu sula nebūs garšīga, to var apvienot, sulu spiedē klāt pievienojot kādu citu dārzeni vai augli, kas sulas garšu padarīs labāku un kokteili – tikai veselīgāku.

Burkānu sula ir izcils A provitamīna karotīna avots. Tā neapšaubāmi ir viena no populārākajām svaigajām sulām. Šo sulu iesaka dzert nieru slimniekiem kā pretiekaisuma līdzekli. Lai organisms labāk uzņemtu taukos šķīstošo A provitamīnu, sulas glāzei labi pievienottrešdaļtējkaroti vai tikai dažus pilienus augu eļļas. Samaisot eļļa izšķīst un dzerot nebūs jūtama.

Savukārt biešu sula satur daudz C vitamīna, karotīna un dzelzs. Tā uzlabo asins sastāvu. Biešu sulu lielākoties iesaka dzert kopā ar burkānu sulu. Bietēs esošais magnijs pazemina asinsspiedienu un joda satura dēļ to iesaka lietot vecākiem cilvēkiem un aterosklerozes slimniekiem. Pirms likšanas sulu spiedē labāk nogriezt biežu augšējo un apakšējo daļu, jo tajā uzkrājas visvairāk nitrātu. Bietēs ir skābeņskābe, kas ir kaitīga organismam. Tādēļ dienā nav ieteicams apēst vairāk kā puskilogramu biešu.

Ķirbju sula ir bagāta ar pektīnu, tāpēc to iesaka kuņģa un zarnu trakta slimniekiem. Vīriešiem ķirbju sula palīdz saglabāt potenci.

Toties svaigu kāpostu sula satur daudz C vitamīna un gandrīz visus pārējos vitamīnus. To iesaka arī gastrīta slimniekiem, ja ir iekaisusi kuņģa gļotāda. Nevajadzētu sulas spiešanai izmantot kāpostu ārējās lapas un kacenu, jo tur uzkrājas nitrāti.

Šokējošākā sula – kartupeļu, satur daudz C vitamīna. Ar mizu vārīti kartupeļi saglabā 90% C vitamīna, mizoti un ātri vārīti — 80%. Kartupeļu sulu lieto kuņģa čūlas ārstēšanai, jo tā mazina kuņģa dziedzeru sekrēciju, noņem spazmas un veicina čūlu sarētošanos. Lielākoties zināms, ka kartupeļu bumbuļos, kas kļuvuši zaļi, kā arī stipri saasnojušos kartupeļos ir indīga viela solanīns. Zaļas krāsas kartupeļus nevajag ēst, un nevajag spiest arī sulu no šāda kartupeļa.

Klasiskā ābolu sula satur dzelzi, taču organisms to var uzņemt tikai oksīda veidā. Tādēļ pirms ēšanas vai sulas spiešanas ābolus iesaka sagriezt šķēlītēs un pagaidīt, līdz tie kļūst brūni — oksidējas.

Daudzas vērtīgas sulas, piemēram, seleriju, skābeņu, spinātu, tīrā veidā nav īsti iedzeramas – garša nav tā vilinošākā, tāpēc te sulai vajag pievienot maigākas garšas, veidojot patīkamus kokteiļus.

      Ienakumi no sis reklamas nonak labdaribai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *